Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik werk bij de GGD GHOR als adviseur gezonde leefomgeving. Gezondheid is je grootste rijkdom. Ik draag er graag aan bij om de leefomgeving voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen zo gezond mogelijk te houden. Ik geef daarom advies over bijvoorbeeld PFAS, luchtverontreiniging, geluidhinder etc. Maar zeker zo belangrijk is de aanwezigheid van groen in de woonomgeving om mensen te stimuleren om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan leven.

Wanneer heb je met de 48h – Marines Challenge meegedaan?

Ik heb in 2019, 2021 en 2022 meegedaan als deelneemster en ben alle drie de keren gefinished.

En in 2023 ben ik meegegaan als medic

Hoe heb je je voorbereid?

Ik heb mensen bevraagd over hun ervaringen bij defensie. Ik heb mij verdiept in gebruiken en rituelen. Om enigszins een inschatting te kunnen maken over het “onverwachte” heb ik filmpjes opgezocht en documentaires gekeken over trainingen en missies. 

Ik heb steeds geprobeerd om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen. Mijn voorbereiding bestond uit van alles, hardlopen, touwklimmen, survivalruntraining, rugzaktraining, maar ook leren navigeren. Ik kwam er als snel achter dat je materiaal ook erg belangrijk is en hoe je daar mee omgaat. Wat neem je mee en hoe deel je je rugzak in. 

Waarom 3 keer?

Drie keer is de schuld van Jan. Hij zei dat het een gelukje was dat ik het gehaald had en dat het niet nog een keer zou lukken.

Wat vond je het zwaarst?

Het bizarre tempo van Ivo’s marsen door de duinen, in mul zand en met zware bepakking door flinke regen en hagelbuien. 

Ongelofelijk dat jullie zo met een nóg veel zwaardere bepakking en met een geweer zo gelopen hebben. Ik heb daar diep respect voor. 

Wat is je het meest bijgebleven?

Het vermoeide en trotse gevoel als je de finish ziet en de jell aan het einde is nog steeds een moment waar ik kippenvel van krijg. 

Wat vond je het leukst?

Ik vond zoveel dingen leuk. Het gevecht in de boksring met een MMK kampioen, het raften in de branding, de nachtfilm in een warme tent over Joe Mann die we twee keer moesten kijken!!, het abseilen uit een kerktoren, de kidnapping. Zelfs het moment dat de klep van de vrachtwagen open ging waar we in zaten en dat we aan de branding stonden aan zee en we daar met de Anaconda in moesten. Maar dat laatste is alleen achteraf leuk.

En er zijn nog wel een paar hele gave dingen, maar die kan ik helaas niet vertellen. Mijn buddy en ik hebben afgesproken dat er dingen zijn die jullie nooit mogen weten.

Wat zou je anderen willen adviseren?

Als je denkt dat je het kan, dan moet je beslist nog harder gaan trainen en je opgeven. Het is een ervaring waar je veel van leert en die je voor de rest van je leven meeneemt.

Ik hoor vaak mensen zeggen, waarom doe je mee en laat je instructeurs tegen je schreeuwen. Maar zo is het helemaal niet. Dat is een beeld wat bestaat uit Amerikaanse films ofzo. Alle instructeurs zijn professioneel en hebben een passie voor hun werk. Ze branden je niet af. Ze zeggen/leggen uit waar het op staat. Dat is soms niet zo fijn om te horen, maar altijd rechtvaardig.

Ben je een superwoman?

Welnee. Ik ben gewoon opgevoed onder een Spaanse regime waarin opgeven nooit een optie was. En waar je bij pijn een kusje kreeg met de mededeling 
“het gaat wel over voordat je een jongetje word”. Misschien was niet altijd alles goed, maar ik ben mijn ouders dankbaar voor hun opvoeding. Het heeft mij veel gebracht. Onder andere doorzettingsvermogen. 

Waarom ben je bij Meet the Marines gaan werken?

Meet The Marines zit nu in mijn hart. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen.

Categories:

Tags:

One response

  1. Alleen het antwoord op vraag 9 heeft een ander antwoord, want JA Saskia is een powervrouw!!!, want er zijn weinig vrouwen (en mannen) die de zwaarste 24 uurs en 48 uurs challenge in Nederland met de Marines hebben doorstaan!! Respect voor Saskia en alle (oud) Marines!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën
    1. Alleen het antwoord op vraag 9 heeft een ander antwoord, want JA Saskia is een powervrouw!!!, want er zijn weinig…

    2. Wat een ongelofelijk heftig verhaal Laura. Ik wist dat je uit Ruwanda komt maar niet hoe dat vertrek er heeft…